Excel VBA, Opnemen Macro's

 

Snel op weg! Hoe neem ik een Macro op ?


Er zijn twee manieren om macro's te maken:
  1. U doet de handelingen die verricht moeten worden, voor. Dit heet het "opnemen" van macro's.
  2. U typt de opdrachten in de taal VBA in. Dit is lastiger dan opnemen, maar u heeft wel de beschikking over opdrachten die niet opgenomen kunnen worden.
Excel beschikt over een zogenaamde macrorecorder die handelingen kan opnemen en in VBA code vertaalt. Als voorbeeld zal een macro gemaakt worden die een stuk tekst in een cel opmaakt in het lettertype Arial 16 punt, vet en rood gekleurd. Verder wordt de breedte van de kolom aangepast. Begin met een nieuw document.
  • Selecteer een willekeurige cel. Zet hierin een stuk tekst, bijv. "Cursus Excel" en zorg dat deze cel geselecteerd blijft.
  • Start de macrorecorder met Extra -> Macro -> Nieuwe macro opnemen… Het dialoogscherm “Macro opnemen” verschijnt:
    Opnemen Macros_4

Macronaam Elke macro heeft een naam. Het eerste teken hiervan moet een letter zijn. Andere tekens kunnen letters, cijfers of het onderstrepingsteken zijn. Spaties zijn in een macronaam niet toegestaan.
Sneltoets In het vak Sneltoets kunt u een letter typen als u de macro wilt kunnen uitvoeren door op een toetsencombinatie te drukken. U kunt de combinatie CTRL+ letter (voor kleine letters) of CTRL+SHIFT+letter (voor hoofdletters) gebruiken. De letter die u opgeeft, mag geen getal of een speciaal teken zijn.
Opslagplaats Onder “Macro opslaan in” kunt u de locatie aangeven waar u de macro wilt opslaan. Standaard wordt de macro in de actieve werkmap opgeslagen. Als u wilt dat de macro altijd beschikbaar is wanneer u Microsoft Excel gebruikt, slaat u de macro op in de Persoonlijke macrowerkmap in de map XLStart.
Beschrijving In het vak “Beschrijving” kunt u een beschrijving van de macro opgeven. De keuzes die u hier maakt kunnen later altijd gewijzigd worden.

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Inloggen

Inloggen

Mrah Development BV

MRAHDevelopment

Mrah Development BV
Voor uw Excel vragen,
Leuke gratis Excel toepassingen.

ExcelFIX

links_partners_5

ExcelFIX
ExcelFIX herstelt beschadigde
en corrupte spreadsheets die
gemaakt zijn in Microsoft Excel.

Infotron BV


linkspartners_5

www.infotron.nl
Zelf al goed met Excel, maar wilt u bestanden beter begrijpen, valideren en verbeteren?

Exhelp.be

Links_partners_20

ExcelFIX
Dé Vlaamse Excel blog